Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Η δημιουργία του πρώτου podcast


Φωτογραφία από το αίθριο του σχολείου 



Προετοιμασία στην τάξη

Η πρώτη επαφή με τις μέλισσες στο σχολικό περιβάλλον έγινε στο αίθριο του σχολείου. Στο αίθριο καλλιεργούμε ανάμεσα σε άλλα μελισσοκομικά φυτά όπως ρίγανη και δεντρολίβανο, καθώς και τριανταφυλλιές που προσελκύουν τις μέλισσες.
Ο καλός καιρός για την εποχή μας έδωσε την δυνατότητα να τις παρατηρούμε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου σε εξωτερικό περιβάλλον.

Πριν την ηχογράφηση προβλήθηκαν δυο βίντεο σχετικό με την κοινότητα των μελισσών και τον τρόπο που λειτουργεί. Είναι ιδανικά για μαθητές της ειδικής αγωγής αλλά και για παιδιά δημοτικού διότι  απλοποιούν τις έννοιες και η ροή τους διακόπτεται από ερωτήσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών. Μπορείτε να τα δείτε εδώ και εδώ 






Για να κατανοήσουν οι μαθητές τις πληροφορίες σχετικά με τις μέλισσες και για να δημιουργηθεί αφορμή για συζήτηση στην τάξη, δημιουργήσαμε σταυρόλεξα σχετικά με το θέμα. Μπορείτε να δημιουργήσετε online σταυρόλεξα και να τα κατεβάσετε με την μορφή pdf από εδώ

Στο αίθριο του σχολείου 


Ηχογράφηση

 Επιλέξαμε το πρόγραμμα ηχογραφήσεων audacity το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν. Είναι εύκολο στην χρήση του ειδικά για κάποιους που δεν έχουν δημιουργήσει ξανά podcast και το κάνουν πρώτη φορά. Η ηχογράφηση μπορεί να γίνει βέβαια με κινητό τηλέφωνο, είτε απευθείας στο audacity χωρίς μικρόφωνο USB, αλλά καλύτερα να έχετε μικρόφωνο για τρεις λόγους:
Είναι καλύτερο το αποτέλεσμα , μειώνονται οι εξωτερικοί θόρυβοι και αυξάνεται το ενδιαφέρον των μαθητών για την ηχογράφηση όταν χρησιμοποιούν το μικρόφωνο.

Ηχογράφηση podcast με το πρόγραμμα audacity 


Το μόνο πρόβλημα με το audacity που αντιμετωπίσαμε μέχρι στιγμής ήταν ότι μετονομάζοντας το αρχείο δεν το αναγνώριζε. Είναι ένα κοινό παράπονο όσων των χρησιμοποιούν. Οπότε εάν ηχογραφήσετε με το audacity καλύτερα να μην μετονομάσετε το αρχείο.

Οι ήχοι που κατεβάσαμε για το podcast είναι από το Freesound. Σε αυτό μπορείτε να ανακαλύψετε μια μεγάλη γκάμα ήχων που ανανεώνεται καθημερινά από διάφορους χρήστες. Στην μηχανή αναζήτησης που υπάρχει στο site αφού κάνετε εγγραφή βάζετε το αντικείμενο αναζήτησης στα αγγλικά (π.χ bee sounds) και ξεκινάει αμέσως η λήψη του αρχείου. Είναι ιδανικό site για podcasts διότι δεν υπάρχει θέμα πνευματικών δικαιωμάτων.

Όταν ολοκληρωθεί το podcast η καλύτερη μορφή αρχείου όταν κάνετε εξαγωγή είναι WAV.
Ανεβάσαμε το podcast στο Anchor Fm όπου δίνει την δυνατότητα ενσωμάτωσης του περιεχομένου στο blog σας και μπορείτε να έχετε συγκεντρωμένα όλα τα επεισόδια του θέματος στην σελίδα σας στο Anchor. Είναι και αυτό δωρεάν.

Ηχογράφηση πρώτου podcast 


Παρατηρήσεις σχετικά με την συμπεριφορά των μαθητών:

  1. Ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε όλη την διαδικασία της ηχογράφησης αυξάνει το ενδιαφέρον τους για το θέμα
  2. Συνεργασία των μαθητών μεταξύ τους ως μέλη μιας ομάδας έχει έναν κοινό στόχο
  3. Το μάθημα γίνεται περισσότερο ευχάριστο
  4. Οι πληροφορίες που έχουν ηχογραφήσει  αποτυπώνονται καλύτερα στην μνήμη των μαθητών
  5. Αύξηση της αυτοπεποίθησης των μαθητών μετά το τελικό αποτέλεσμα


Υπάρχει περίπτωση  να αντιμετωπιστεί ως παιχνίδι οπότε πρέπει να γίνει κατανοητό από την αρχή για το τι θέλετε και τι πρέπει να κάνουν κατά την διάρκεια της ηχογράφησης

Μπορείτε να ακούσετε το πρώτο podcast της σειράς Ήχοι της φύσης







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου