Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Μάιος στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας: Συγκομιδές και μεταφυτεύσεις




Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας, 22-29 Μαίου 2017
Συγκομιδή ντομάτας

Έφτασε η ώρα για να μαζέψουμε τις πρώτες τομάτες από τον αγρό του σχολείου μας


Ντομάτες


Και περιμένουμε τις επόμενες

Ντομάτες λίγο πριν  την συγκομιδή

Μαζέψαμε ρίγανη, την δέσαμε σε ματσάκια, και θα την αποξηράνουμε

Μαζεύοντας ρίγανη


Ρίγανη



Μεταφυτεύσαμε μέντα από το φυτό που καλλιεργούμε στο αίθριο και τα γλαστράκια θα τα πουλήσουμε στο τελευταίο παζάρι του σχολείου

Μέντα στο αίρθιο




Μεταφυτεύσεις μέντας


Και φέτος για λίγες μέρες ακόμα θα παρατηρούμε τα άνθη του κάκτου

Ανθισμένος κάκτος στην αυλή του σχολείου

 Αλλά και τις βιολέτες στο αίθριο του σχολείου

Βιολέτες










Κυριακή 21 Μαΐου 2017

2 χρόνια αίθριο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας




Τέτοιες μέρες πριν ακριβώς δυο χρόνια ξεκινούσαμε την δημιουργία του αίθριου στο σχολείο μας. Ένας χώρος γεμάτος με πέτρες και κακής ποιότητας χώμα μετατράπηκε μετά από πολύ δουλειά του τμήματος φυτικής παραγωγής σε ένα χώρο με αρωματικά φυτά και τον τελευταίο χρόνο με λουλούδια. 

Σήμερα συνεχίζουμε να καλλιεργούμε τα αρωματικά φυτά της πρώτης χρονιάς (δενδρολίβανο, ρίγανη, αρμπαρόριζα, μελισσόχορτο, θυμάρι) αλλά και λουλούδια όπως τουλίπες, φρέζιες  και ίριδες. Καθημερινά το αίθριο μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα φυτά και τα έντομα που υπάρχουν σε αυτό. Ενώ πολλές φορές τα αρωματικά φυτά τα χρησιμοποιούμε στην μαγειρική ή για την δημιουργία λικέρ όπως έγινε με τα φύλλα αρμπαρόριζας. 

Δείτε φωτογραφίες από το πριν και το μετά

Μάιος 2015



Μάιος 2015

 Εικόνες απο τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια
















Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Τελευταία εβδομάδα του Απρίλη στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας: Συγκομιδή και δέσιμο καρπών

Συλλογή αρακά
©ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας
 



Καθώς η διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Απρίλη έρχεται το δέσιμο των καρπών και οι πρώτες συγκομιδές. Πριν λίγες μέρες μαζέψαμε τον πρώτο αρακά και τον καθαρίσαμε στο εργαστήριο.


Καθάρισμα αρακά
©ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας




Καθάρισμα αρακά
©ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας



Παρατηρήσαμε το καλαμπόκι  που είχαμε φυτέψει πριν ένα μήνα περίπου με σπόρους απο τον «Πελίτι» να αυξάνει το ύψος του, ενώ οι πρώτοι καρποί ντομάτας έδεσαν στον αγρό και περιμένουμε το ίδιο να γίνει με τις πιπεριές.



Καλαμπόκια στον αγρό ©ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας

Φυτά πιπεριάς ©ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας

Πιπεριά ©ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας

Πρώτες ντομάτες ©ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας



Ο καιρός είναι ζεστός και τα ποτίσματα είναι συχνότερα. Τις επόμενες μέρες θα μεταφυτεύσουμε στον αγρό και άλλα οπωροκηπευτικά που μεγαλώνουν στο εργαστήριο φυτικής παραγωγής. Εκτός από τα λουλούδια του αίθριου για λίγα εικοσιτετράωρα άνθισε ο κάκτος που έχουμε στην αυλή του σχολείου καθώς και οι πικροδάφνες.




Πικροδάφνη ©ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας

Ποτίζοντας το χώραφι με τα οπωροκηπευτικά©ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας   

Ποτίζοντας ένα νεαρό πλατάνι ©ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας

Το φετινό άνθισμα του κάκτου ©ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας


Η εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» και η διάσωση ντόπιων ποικιλίων

Όπως διαβάσατε το καλαμπόκι που καλλιεργούμε αυτή την στιγμή στο σχολείο μας προέρχεται από τους σπόρους της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» και συγκεκριμένα είναι ποικιλία από το Οχυρό της Δράμας. Η οργάνωση προσπαθεί να διαδώσει τις  ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες. Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το ρεπορτάζ  «Ο πόλεμος για τους σπόρους» του περιοδικού «Vice»  για την εναλλακτική κοινότητα και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κινδυνεύουν να χαθούν αυτές οι παραδοσιακές ποικιλίες:




φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

«Το καθεστώς διακίνησης σπόρων είναι ασφυκτικό. Για να μπορέσει ένας παραγωγός να αγοράσει σπόρους και να καλλιεργήσει αγροτικά φυτά, θα πρέπει οι συγκεκριμένοι σπόροι να είναι εγγεγραμμένοι στους Ευρωπαϊκούς Καταλόγους Ποικιλιών και τους αντίστοιχους Εθνικούς Καταλόγους κάθε χώρας. Οι σπόροι εντάσσονται στη λίστα, εφόσον οι καρποί των φυτών που θα γεννηθούν διαθέτουν τρία βασικά χαρακτηριστικά: Διακριτότητα, ομοιομορφία και σταθερότητα. Ωστόσο, τα δύο τελευταία κριτήρια αποκλείουν χιλιάδες ποικιλίες παραδοσιακών σπόρων, καθώς αφενός μεν είναι αδύνατο να υπάρξουν π.χ. ολόιδιες σε σχήμα και μέγεθος ντομάτες και αφετέρου οι καρποί των φυτών αλλάζουν ανάλογα με το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Η μεγάλη γενετική βάση των παραδοσιακών ποικιλιών, δηλαδή η ίδια η φυσική εξέλιξη, γίνεται η αιτία αποκλεισμού των σπόρων από τους Καταλόγους και τελικά την παραγωγή.»