Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Η χρήση της εργονομίας στο προτζεκτ "Η ποιότητα ζωής των ανθρώπων περνάει μέσα απο τον σχολικό κήπο"


Η χρήση της εργονομίας στο project μας.

Τι είναι η εργονομία;

 Η εργονομία εξετάζει πώς το άτομο παράγει έργο με το δυνατότερο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Εξετάζει τον κατάλληλο σχεδιασμό των εργαλείων και των μηχανημάτων αλλά κυρίως πως κινεί με φυσικό τρόπο το άτομο το σώμα του έτσι ώστε να μην δέχεται επιβαρύνσεις.
Θεωρούμε σημαντική την εργονομία στο project των σχολικών κήπων στο σχολείο μας γιατί δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες στους μαθητές μας θα μειωθούν οι κίνδυνοι τραυματισμών, θα βελτιώσει την απόδοσή τους, και θα αυξήσει το αίσθημα της ικανοποίησης.

Η εργονομία στην κηπουρική επικεντρώνεται στην επιλογή των κατάλληλων εργαλείων αλλά κυρίως στη θέση του σώματος με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο μειώνοντας σωματικές επιβαρύνσεις στην πλάτη, τα γόνατα, τους καρπούς, τα χέρια.

Παρακάτω παραθέτουμε βασικούς κανόνες για την στάση του σώματος κατά τη διάρκεια εργασιών που αφορούν τους σχολικούς κήπους. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην εργονομία θέλοντας οι μαθητές μας να υιοθετήσουν συνήθειες που θα τους φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες όχι μόνο στο project αλλά και για την καθημερινότητά τους.


ΚΑΜΨΗ
Αποφεύγουμε την υπερβολική κάμψη καθώς επίσης και να το να τεντωνόμαστε για να πιάσουμε ένα αντικείμενο. Διατηρούμε ένα άνετο ύψος κατά τη διάρκεια των εργασιών – τα αντικείμενα πρέπει να βρίσκονται πάνω από το ισχίο και κάτω από το επίπεδο των ώμων.




ΚΡΑΤΗΜΑ
Κρατάμε τα αντικείμενα με τους αντίχειρες να βρίσκονται ψηλά και τον καρπό σε ευθεία θέση.






ΣΗΚΩΜΑ ΒΑΡΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Λυγίζουμε τα γόνατα, φέρνουμε τους γλουτούς προς τα έξω (squat). Κρατάμε τα αντικείμενα όσο το δυνατό πιο κοντά στο σώμα. Δεν λυγίζουμε τη μέση.



ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑ

Όταν στεκόμαστε όρθιοι κάνοντας κάποιου είδους εργασία για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι χρήσιμο να τοποθετήσουμε στο πόδι μας ένα χαμηλό σκαμνί ή σκαλοπάτι έτσι ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στη πλάτη.







ΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ


Περιστρέφουμε όλο το σώμα μας με τα δάκτυλα των ποδιών να δείχνουν προς την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε. Δεν στρίβουμε τη πλάτη μας όσο μεταφέρουμε αντικείμενα.








ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Μεταφέρουμε αντικείμενα όπως μικρές γλάστρες, τοποθετώντας τις στους βραχίονες και όχι στα δάκτυλα.





ΤΡΑΒΗΓΜΑ Η΄ΣΠΡΩΞΙΜΟ;

Προτιμάμε να σπρώξουμε ένα αντικείμενο από το να το τραβήξουμε.






ΧΡΗΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ


Χρησιμοποιούμε τα χέρια μας με φορά προς τον αντίχειρα, όχι προς το μικρό δάκτυλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου