Σάββατο 23 Απριλίου 2016

*Μας βγήκε το λάδι!




 

Από τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς 2015-2016 η τελευταία τάξη της φυτικής παραγωγής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας δέχτηκε μια πρόσκληση-πρόκληση. Μέχρι τώρα είχε μάθει αρκετά πράγματα για την ελιά. Είχε παρακολουθήσει βίντεο σχετικά με τις ποικιλίες της και τις διαφορές μεταξύ τους. Είχε συζητήσει για τις καταστροφές που προκαλεί ο νούμερο ένα εχθρός της, ο δάκος, στους καρπούς της και στις επιπτώσεις που έχει αυτό στην ποιότητα του ελαιόλαδου. Είχε σερφάρει στην αίθουσα του διαδραστικού πίνακα στο εκπληκτικό ψηφιακό μουσείο ελιάς Βουβών της Κρήτης που είναι αφιερωμένο στην ελιά, συζητώντας για τις διαφορές ανάμεσα στον τρόπο που παράγεται το λάδι σήμερα και τον τρόπο που γινόταν στο παρελθόν. 




 
Σκαντζόχοιρος, εργαλείο συλλογής ελαιοκάρπου από το έδαφος, κατάλληλο κυρίως για την ποικιλία της τσουνάτης ελιάς. φωτογραφία: Μουσείο Ελιάς Βουβών 
 
Κοσκίνα,Κοσκίνα διαχωρισμού του ελαιοκάρπου από κλαδιά και φύλλα, στον ελαιώνα,  πριν την τοποθέτησή του στα σακιά μεταφοράς στο ελαιοτριβείο, φωτογραφία: Μουσείο ελιάς Βουβών
Μαθητής κλαδεύει ελιά στον προαύλιο χώρο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας



Είχε φυτέψει ελιές την πρώτη χρονιά που το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας λειτούργησε στο νέο κτίριο. Είχε κλαδέψει ελιές στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Είχε επισκεφτεί τον ελαιώνα που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο που ανήκει σε κάτοικο της περιοχής. Είχε εντυπωσιαστεί από την ηλικία της. Eίχε θαυμάσει την αντοχή της μέσα στον χρόνο και είχε εντυπωσιαστεί από την ιστορία της. Και φυσικά για άλλη μια χρονιά είχε αναλάβει περιβαλλοντικό πρόγραμμα που σχετιζόταν με το αγαπημένο της δέντρο.

Μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας μαθαίνουν για την συλλογή ελαιοκάρπου στον προαύλιο χώρο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αιγαλέου

Άπλωμα πανιών για την συλλογή ελαιοκάρπου



Όμως, γιατί να τσαλαβουτάς μόνο στα ρηχά από την στιγμή που μπορείς να κολυμπήσεις βαθύτερα;

Περιμέναμε μια πρόσκληση-πρόκληση και φέτος ήρθε. Μέσα στο πλαίσιο της μαθητείας το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ  μαθητών με προβλήματα όρασης και  πολλαπλές αναπηρίες στο Αιγάλεω ,μας προσκάλεσε στην συγκομιδή ελαιοκάρπου στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους. Με την βοήθεια των εκπαιδευτικών και των δυο σχολείων η ομάδα μαθητείας του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας άπλωσε δίχτυα για την συλλογή, χρησιμοποίησε ελαιοραβδιστικές χτένες, αφαίρεσε φύλλα και κλαδιά για να πάρει στο τέλος τσουβάλια γεμάτα με καρπούς του αγαπημένου της δέντρου. 


Εκπαιδευτικός του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας κλαδεύει ελιές στον προαύλιο χώρο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αιγαλέου


Χρήση μηχανοκίνητης κτένας για την συλλογή ελαιοκάρπου στον προαύλιο χώρο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αιγαλέου

 
Μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας συλλέγουν καρπούς ελιάς


Τι έμαθε εκείνο το ζεστό πρωινό του Οκτώβρη η ομάδα μαθητείας του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας;


  • Η θεωρία απέχει πολύ απο την πράξη
  • Η συγκομιδή της ελιάς είναι πολύ πιο δύσκολη απο ότι φαίνεται στο βίντεο
  • Μόνο με ομαδικό πνεύμα μπορείς να καταφέρεις μια τόσο δύσκολο γεωργική εργασία όπως είναι η συλλογή της ελιάς
  • Η συνεργασία είναι το άλφα και το ωμέγα σε μια δουλειά εαν θες να έχεις καλά αποτελέσματα
  • Η γη σε ανταμοίβει όταν εργάζεσαι σκληρά
  • Καθετί καινούριο που μαθαίνεις αλλάζει την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου προς το καλύτερο


 
Μαθητής κρατά τσουβάλι με ελιές που μάζεψε λίγο πριν την επεξεργασία τους στα ελαιοτρίβεια Νικολάου

·         
Φορτώσαμε στο λεωφορείο μας τα τσουβάλια με τους καρπούς της ελιάς και ήμασταν έτοιμοι για την επόμενη πρό(σ)κληση από τα ελαιοτριβεία Νικολόαου στα Μέγαρα. Αυτό όμως είναι το θέμα της επόμενης ανάρτησης, για αυτό μείνετε συντονισμένοι στον «Επίμονο κηπουρό» για την συνέχεια.



*Έκφραση που χρησιμοποιεί ο λαός για κάτι δύσκολο και κοπιαστικό




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου