Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Το τρόπαιο μιας μικρής νίκης




Μαθητής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας στο σιλό του ελαιοτριβείου "Νικολάου"


Δυο μέρες μετά το μάζεμα της ελιάς στον προαύλιο χώρο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αιγαλέου ήρθε η στιγμή να επισκεφτούμε τα ελαιοτριβεία «Νικολάου» στα Μέγαρα. Το φιλόξενο προσωπικό του ιστορικού ελαιοτριβείου (σ.σ Η οικογενειακή επιχείρηση έχεις τις ρίζες της στον προηγούμενο αιώνα. Η πρώτη άδεια του ελαιοτριβείου εκδόθηκε το 1875) μας υποδέχθηκε θερμά για ακόμα μια φορά. Αυτή την φορά η ομάδα  μαθητείας του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας του εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής θα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής ελαιόλαδου. Και φυσικά θα έπαιρνε το λάδι από τις ελιές που η ομάδα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ μάζεψε πριν δυο μέρες.

Μαθητής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας στο πλυντήριο ελαιοκάρπου των ελαιοτριβείων






Μαθητής με υπεύθυνο των ελαιοτριβείων Νικολάου παρακολουθεί την διαδικασία παραγωγής λαδιού


Παρακολουθήσαμε ολόκληρη την διαδρομή που ακολουθεί η ελιά μέχρι να δώσει λάδι. Από το σιλό όπου μεταφέραμε τα σακιά μας όπου γίνεται ο ποιοτικός έλεγχος,  το πλυντήριο ελαιοκάρπου όπου το νερό ανανεώνεται τρείς φορές την ημέρα, την ηλεκτρονική ζύγιση και την πολτοποίηση του ελαιοκάρπου, μέχρι τον καθοριστικής σημασίας διαχωρισμό του ελαιοκάρπου που γίνεται στο DECENTER χωρίς προσθήκη νερού όπου γίνεται η καθαρή αποχύμωση του πολτού της ελιάς. Αυτό σημαίνει πως διασφαλίζεται η ποιότητα του παραγομένου ελαιολάδου, διατηρείται το άρωμα και η γεύση του. Και τέλος τον ποιοτικό έλεγχο που γίνεται στο χημικό εργαστήριο.

πολτοποίηση ελαιοκάρπου/ ελαιοτρίβεια Νικολάου


Μαθητής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας γεμίζει δοχείο με λάδι


Η ομάδα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ  Ελευσίνας κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στα ελαιοτριβεία Νικολάου βρέθηκε σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον όπου υπήρχαν κανόνες που έπρεπε να ακολουθήσει. Από την αρχή κατάλαβε ότι ήταν ένας εντελώς διαφορετικός χώρος από αυτόν του σχολείου και ότι έπρεπε να προσαρμοστεί. Το ενδιαφέρον της ομάδας του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας  για την παραγωγή λαδιού ήταν έντονο από την αρχή και εκδηλώθηκε με ερωτήσεις  στο προσωπικό του ελαιοτριβείου.

 
Η ομάδα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας κρατάει το...τρόπαιο


 Και φυσικά ανυπομονούσε για το φινάλε: Τα 9 κιλά λάδι που θα έπαιρνε από τους καρπούς που μάζεψε. Μια μικρή νίκη που στο τέλος το τρόπαιο της κρατήθηκε ψηλά.



Μην χάσετε το επόμενο ποστ: Η επίσκεψη στα ελαιοτριβεία «Νικολάου» δεν τελειώνει με την παραγωγή λαδιού 

Μπουκάλι με αρωματικό ελαιολάδο που διατίθεται μέσω του σχολικού συνεταιρισμού του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου