Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η σημασία του πειραματισμού με καινούριες καλλιέργειες στο εργαστήριο φυτικής παραγωγής


Συλλογή αρακά στον αγρό του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας



Στο εργαστήριο της φυτικής παραγωγής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας ένας από τους σημαντικότερους στόχους που βάζουμε είναι να ανακαλύπτουμε κάθε χρονιά μια καινούρια ιδέα που να κρατάει το ενδιαφέρον των μαθητών. Το εύρος του πεδίου της φυτικής παραγωγής για αυτό τον σκοπό είναι μεγάλο. Ακολουθούν τρεις καινούριες ιδέες μας που βρήκαν εφαρμογή στον κήπο και το χωράφι του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας:




Η καλλιέργεια του αρακά

Καθαρισμός αρακά/ εργαστήριο φυτικής παραγωγής Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας
Κάθε χρόνο δημιουργούμε φυτώρια τομάτας και πιπεριάς όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση. Είναι μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρονιά, οι μαθητές πια την γνωρίζουν καλά και τους αρέσει. Την χρονιά όμως που η ομάδα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας αποφάσισε να καλλιεργήσει αρακά το ενδιαφέρον της για το τελικό αποτέλεσμα της παραγωγής αυξήθηκε κατακόρυφα. 


Ο λόγος ήταν ότι με το «ταπεινό» φυτό θα έμπαινε σε άγνωστα μονοπάτια.  

 Νέα ερωτήματα δημιουργήθηκαν στην ομάδα της φυτικής παραγωγής:

·         Ποιες είναι οι εδαφικές απαιτήσεις του νέου φυτού;
·         Ποιες είναι οι σωστές αποστάσεις για την φύτευση του;

·         Πως μπορούμε να αυξήσουμε την απόδοση της παραγωγής μας;

·         Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα;

·         Πότε ο αρακάς είναι έτοιμος για συλλογή;

·         Ποιοι είναι οι εχθροί του;


Συλλογή αρακά

 
Συλλογή αρακάς απο τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας




Τα ερωτήματα απαντήθηκαν μέσα από την πρακτική άσκηση στο χωράφι του σχολείου. Η σοδειά πήγε πολύ καλά για την πρώτη φορά που καλλιεργήσαμε. Όμως το μεγαλύτερο κέρδος από τον πειραματισμό με μια καινούρια καλλιέργεια είναι η έκπληξη στα μάτια των μαθητών. Όλοι οι μαθητές γνώριζαν τον κατεψυγμένο αρακά αλλά ελάχιστοι ήταν αυτοί που ήξεραν πως μεγαλώνει και φτάνει τελικά στο πιάτο μας.
Μετά την συλλογή ο αρακάς μοιράστηκε στους μαθητές του σχολείου.


 
Υπόστρωμα μανιταριών στο υπόγειο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας

Η καλλιέργεια μανιταριών

Πρώτη φορά καλλιεργήσαμε φέτος μανιτάρια σε υπόστρωμα. Το υπόστρωμα τοποθετήθηκε σε υπόγειο χώρο του σχολείου. Τα μανιτάρια που συλλέξαμε χρησιμοποιήθηκαν σε φαγητά στο εργαστήριο μαγειρικής του σχολείου. Μας δόθηκε έτσι η αφορμή να συζητήσουμε για τα διάφορα είδη μανιταριών που υπάρχουν στην φύση, για το ποια είναι δηλητηριώδη και ποια μπορούμε να καταναλώσουμε. 

Απο την συγκομιδή μανιταριών στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας


Οι μαθητές είδαν εικόνες και βίντεο στον διαδραστικό πίνακα του σχολείου σχετικά με την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μανιταριών. Το ενδιαφέρον τους αυξήθηκε κατακόρυφα όταν ανακάλυψαν τα διαφορετικά σχήματα και χρώματα που έχουν τα μανιτάρια αλλά και τους κινδύνους που συντρέχουν για τον άνθρωπο όταν καταναλώνει απερίσκεπτα αυτοφυή μανιτάρια του δάσους. 


Ίριδα και μέντα στο αίθριο των αρωματικών φυτών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας



Καλλιεργώντας ένα άγνωστο στους μαθητές λουλούδι στο αίθριο του σχολείου

Καλλιέργεια ίριδας
 

Άνθος ίριδας στο αίθριο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας


 Στο εσωτερικό του νέου σχολείου του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας υπάρχει αίθριο όπου καλλιεργούμε λουλούδια και αρωματικά φυτά. Φέτος αποφασίσαμε να καλλιεργήσουμε για πρώτη φορά ίριδα. Το αίθριο είναι κατάλληλος χώρος για αυτή επειδή η ίριδα χρειάζεται 6-8 ώρες ήλιο ημερησίως, καλό αερισμό και όχι πολύ υγρό έδαφος.

 Αν και δεν είχαμε κάνει πυκνή φύτευση ώστε να έχουμε ένα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα (σ.σ οι ίριδες φαίνονται ωραιότερες όταν είναι σε ομάδες. Αναγκαστήκαμε όμως να φυτέψουμε αραιά τους βολβούς λόγω των αρωματικών φυτών που υπάρχουν στο αίθριο του σχολείου) έστω και μεμονωμένο το κάθε φυτό ήταν εντυπωσιακό.


Το κέρδος των μαθητών από την καλλιέργεια νέων καλλιεργειών στο εργαστήριο φυτικής παραγωγής της ειδικής αγωγής


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου