Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Γιατί τελικά είναι τόσο σημαντικό το παζάρι προϊόντων του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας;



Αρωματικό ελαιόλαδο και λικέρ στο πασχαλινό παζάρι του  Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας




Οι στόχοι 


Από την πρώτη χρονιά που συζητήθηκε η σκέψη για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων μέσω του σχολικού συνεταιρισμού στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας θέσαμε δυο βασικούς στόχους. Ο πρώτος αφορούσε τους ίδιους τους μαθητές. Θέλαμε οι μαθητές να παράγουν οι ίδιοι τα προϊόντα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου  λειτουργώντας με ομαδικό πνεύμα. Όπως είδαμε σε προηγούμενη ανάρτηση αυτό επιτεύχθηκε στην παραγωγή αρωματικού ελαιόλαδου.


Προιόντα που διατίθενται μέσω του σχολικού συνεταιρισμού/Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας/ φωτ: Δημιουργία ραφιών




 
πασχαλινό μπαζαρ Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας


Μαθητές στο φετινό πασχαλινό παζάρι του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας στο δημαρχείο της πόλης


Το ίδιο συνέβη και στην παραγωγή λικέρ αλλά και στην παραγωγή μαρμελάδων,  προϊόντα τα οποία βασίζονται σε ιδέες των παιδιών οι οποίες υλοποιήθηκαν με την βοήθεια των εκπαιδευτικών του εργαστηρίου μαγειρικής. Εκτός όμως από αυτό, οι μαθητές συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς τόσο για την εμφάνιση που θα είχαν τα προϊόντα τους, προτείνοντας ιδέες για ετικέτες και συσκευασίες, όσο και για τον καθορισμό της τιμής του προϊόντος.  
 Και φυσικά συμμετείχαν ενεργά στο στήσιμο του παζαριού και στην πώληση των προϊόντων.

Δημαρχείο Ελευσίνας/Πασχαλινό παζάρι Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας




Αρμπαρόριζα λικερ στο πασχαλινό παζάρι του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας




Αρωματικό λάδι


Η διαδικασία προετοιμασίας των παζαριών  του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας είναι σημαντική για τους μαθητές διότι μέσα από αυτή τους δίνετε η δυνατότητα να ανακαλύψουν και να εξελίξουν τις δεξιότητες τους σε επίπεδο πρακτικό. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η καλή εικόνα που δημιουργούν για τον εαυτό τους. Την ίδια στιγμή τους δίνετε η ευκαιρία να λειτουργήσουν και να προσαρμοστούν μέσα στα πλαίσια μιας ομάδας.

Σαπούνια φτιαγμένα απο τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας




Μαρμελάδες μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι φτιαγμένες απο το τμήμα μαγειρικής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ




 πασχαλινό παζάρι  Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας/ ένα απο τα καλάθια που δημιούργησε η μητέρα Ελένη Καπαγερίδου


Ο δεύτερος στόχος που είχαμε βάλει ως σχολείο με την δημιουργία παζαριών ήταν μακροπρόθεσμος.  Θέλαμε τα παζάρια αυτά που διοργανώνονται τουλάχιστον  τρεις φορές το χρόνο (Χριστούγεννα, Πάσχα και λήξη σχολικής χρονιάς) να αποτελέσουν έναν πυρήνα συνεργασίας που θα έσπαγε τα στενά πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος. Την τρέχουσα σχολική χρονιά κάναμε ένα μεγάλο βήμα σε αυτή μας την προσπάθεια

 Σε αυτό είχαμε την σημαντική στήριξη του Δήμου Ελευσίνας που κάθε χρόνο μας δίνει την δυνατότητα να πουλάμε τα προϊόντα μας στην πλατεία της πόλης, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που γίνονται με αφορμή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά . Επίσης μας παραχωρεί και χώρο στην είσοδο του Δημαρχείου για την πώληση των προϊόντων μας , όπως έγινε πριν λίγο καιρό στο πασχαλινό παζάρι. 

Χριστούγεννα 2013/  πρόσκληση για το παζάρι του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ



Το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία 

Μέσα από τα παζάρια αυτά που διοργανώνει το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ στην πόλη της Ελευσίνας γίνεται ένα ουσιαστικό άνοιγμα της ειδικής αγωγής στην κοινωνία της πόλης. Αρκετός κόσμος ενημερώνετε πρώτη φορά μέσα από την επαφή που έχει μαζί μας σε αυτές τις εκδηλώσεις, για το τι είναι το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας και την λειτουργία των σχολείων ειδικής αγωγής. 

Σε αυτό το κομμάτι της ενημέρωσης το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας συνεργάζεται στενά με τα μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Εκτός από την ενημέρωση τα μέλη του συλλόγου συνεισφέρουν και στην δημιουργία των προϊόντων τόσο με ιδέες όσο και με συμμετοχή στην προετοιμασία των προϊόντων. Επίσης πολύτιμη είναι και η βοήθεια ομάδων εθελοντών του δήμου που μας υποστηρίζουν σε αυτή μας την προσπάθεια. 

φωτ:Γιάννης Μπαμπαλίδης

φωτ:Γιάννης Μπαμπαλίδης

φωτ:Γιάννης Μπαμπαλίδης

φωτ:Γιάννης Μπαμπαλίδης

Μια καινούρια ιδέα για λικέρ σε πειραματικό στάδιο/ φωτ: Γιαννης Μπαμπαλίδης



Τα κέρδη μας από το παζάρι είναι μια σημαντική ενίσχυση για τις διάφορες δραστηριότητες που οργανώνονται στο σχολείο(πχ. Εκδρομές)  αλλά και για τις ανάγκες που προκύπτουν στα δυο εργαστήρια φυτικής και μαγειρικής του σχολείου(π.χ αγορά εργαλείων).

 Όμως, πέρα από το οικονομικό όφελος που είναι σημαντικό, αυτό που κάθε χρόνο μας κινητοποιεί να δουλέψουμε πάνω σε καινούριες ιδέες είναι ότι αυτή η δραστηριότητα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας, όπως και το συμπόσιο ειδικής αγωγής που διοργάνωσε(σ.σ λεπτομέρειες για αυτό σε επόμενο ποστ), δίνουν την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να έρθει πιο κοντά στους μαθητές της ειδικής αγωγής και στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν στα εργαστήρια του σχολείου μας. 

Ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε καινούρια προϊόντα και να ενισχύσουμε περισσότερο την διοργάνωση παζαριών από το σχολείο μας με καινούριες ιδέες προώθησης των προιόντων.

Πρόσκληση για το φετινό πασχαλινό παζάρι του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ελευσίνας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου